» Partikels
Aas/Voer Partikels

Inleiding

Partikels omvatten allerlei zaden, granen, bonen, noten. Mas, kikkererwten, hennep en tijgernoten zijn enkele goed vangende voorbeelden. Met grote partikels kan je hetzelfde vissen als met boilies, terwijl de kleinere soorten partikels vooral dienst doen als ondersteunend voer. Een goed voorbeeld hiervan is duivenvoer.

Partikels hebben voornamelijk een grote aantrekkingskracht omdat ze een massale aanwezigheid van kleine aasjes op een bepaald oppervlak vormen. Karpers zijn er verzot op, maar ook vele andere vissoorten. Daarom zijn ze voor het opzetten van een voercampagne minder geschikt. Tijgernoten daarentegen, die vrijwel uitsluitend door karpers gegeten worden, zijn daarvoor beter geschikt. Tijdens het vissen zijn ze wel goed bruikbaar. Onthoud dat de kleine vissen ook de aandacht trekken van de grote.

Een nadeel van partikels is dat ze over het algemeen vrij licht zijn en daardoor moeilijk op afstand te voeren. Met een katapult is tot op ongeveer 25 meter nog te voeren. Handiger is een voerschep om grote hoeveelheden snel te voeren. Wanneer je verder uit de kant wil voeren is een bootje onmisbaar.

De meeste partikels moeten eerst geweekt worden en vervolgens gekookt. Afhankelijk van de soort 6-24 uur weken en 8-45 minuten koken. Zorg dat je de partikels onder voldoende water zet tijdens het weken. Droge partikels nemen heel wat vocht op en zwellen enorm. Partikels kun je prima invriezen, doe dit samen met wat kookvocht. Op die manier heb je altijd een voorraadje staan.

Partikels kun je net als boilies van een geur en/of kleur voorzien. Maar bedenk wel dat de meeste partikels het beste weken zonder toevoeging. Kikkererwten zijn hiervoor het beste geschikt en tal van variaties mogelijk. Denk maar eens aan een rode kikkererwt met een aardbeien smaak etc. Lees hieronder voor de juiste bereidingswijze. Tip: het toevoegen van suiker of zout verhoogt de aantrekkingskracht van de meeste partikels. Hieronder worden enkele voorbeelden van partikels uitgebreid besproken.

Mas

Bereiding en gebruik mas: Je kunt mas zelf kopen in bijna iedere supermarkt (in blik), maar je kunt het ook zelf weken. Als je ervoor kiest om mais zelf te weken, hou dan rekening met een weektijd van minimaal 24 uur, maar beter is het 48 uur te laten weken. Daarna moet het nog 20-30 minuten koken. Want als je dat niet doet, dan kan het nog uit gaan zetten in de darmen van de karper en dat zorgt voor de nodige problemen voor de karper. De karper kan er zelfs dood aan gaan, dus laat de mas altijd 24 uur weken en kook het daarna een half uur. Want je wilt toch niet op je geweten hebben dat jij een mooie karper hebt gedood, dat zou zonde zijn.

Tijgernoten

Bereiding en gebruik tijgernoten: Tijgernoten zijn een verhaal apart. Het valt niet te ontkennen dat tijgernoten in vele gevallen een superieur karperaas zijn. Misschien is het de knapperige notige smaak of de onregelmatige vorm. Wanneer ze eenmaal aan dit aas gewend zijn, kunnen de karpers er nog maar moeilijk afblijven. Tijgernoten werken natuurlijk niet op alle wateren even goed. Tijgernoten doen het vooral goed op wateren waar veel (met boilies) wordt gevist en op wateren met een overvloed en natuurlijk voedsel.

Tijgernoten kun je het beste bereiden als volgt: Het koken dient alleen om ze veilig aan te bieden aan de karpers. Als de karper de ongekookte tijgernoten opeet, dan zetten ze uit in de maag en dat kan rampzalige gevolgen hebben voor de karper. Om tijgernoten klaar te maken laat u ze minimaal 24 uur weken in koud water en kook ze daarna nog ongeveer 30 minuten. Tip: bewaar de tijgernoten in hun kookvocht. Na het koken zijn de tijgernoten nog een paar dagen houdbaar.

Hennep

Bereiding en gebruik hennep: Dit is werkelijk een schitterend zaad wat vaak door de karpervissers wordt vergeten, omdat hennep bij witvissers zeer populair is. Hennep is een zaad waarop karpers verzot zijn. Samen met tijgernoten zou ik dit partikel op ieder water met vertrouwen gebruiken. Ik weet zeker dat de karpers op de meeste waters erin genteresseerd zijn, dus als het aas hen goed zichtbaar aangeboden wordt, zult u er succes mee boeken. Hennep is echter moeilijk als haakaas te gebruiken (te klein) en daarom doet het vooral dienst als ondersteunend voer.

Hennep kun je het beste bereiden als volgt: Week eerst de hennep gedurende ongeveer 12 uur en kook hem in een diepe pan met water. Laat hem maximaal 60 seconden koken en giet hem dan samen met het water in een emmer. Zodra de witte kiemen uit de zaadjes komen is het klaar voor gebruik. Laat hem nog eens 12 uur in dit water weken.

Kikkererwten

Bereiding en gebruik kikkererwten: Kikkererwten is in de begin jaren negentig een erg populaire partikel geweest, maar de laatste tijd wordt onder andere door de enorme stijging van populariteit van de tijgernoot de kikkererwt vaak een beetje vergeten door een hoop karpervissers. Daarom kan deze partikel op een hoop wateren voor goede vangsten zorgen!

De bereiding dient op de volgende manier te gebeuren: laat ze minimaal 12 uur weken en kook ze ongeveer 30 minuten. Kikkererwten is zon beetje de enige partikel waar je geur en/of kleur kan voegen. Als je kleurstoffen toe wilt voegen doe je dit tijdens het koken. Door ze te kleuren (of eventueel een flavour toe te voegen) werken ze ook dressuurdoorbrekend op wateren waar gewone kikkererwten al uitgevist zijn. Enig nadeel is dat brasems ook graag een kikkererwtje lusten en al helemaal die geflavourde!

Duivenvoer

Bereiding en gebruik duivenvoer: Duivenvoer is een mengsel van allerlei zaden en granen (o.a.: mas, kikkererwten, haver, zonnebloempitten, hennep) en is te koop bij groothandels in dierenvoeders. Vanwege de verschillen in grote en de vele kleine zaden is dit op erg veel wateren een killer! Je kan op je hair mas of kikkererwten doen als je boven een bed van duivenvoer vist, maar je kan er ook prima met een boilie vissen, al zou ik er dan wel wat boilies doorheen voeren.

Duivenvoer kun je het beste bereiden als volgt: een dagje laten weken, en vervolgens een halfuurtje koken. Na het koken kan je het het beste laten staan in het kookvocht, zodat het maximaal uitzet. Vanwege het fijne structuur zal je een (voer)boot of een spod nodig hebben om het op afstand te voeren. Enige nadeel is dat het heel witvisgevoelig is, maar witvis trekt op zijn beurt ook weer karper aan, vergeet dat niet!

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

radio

welkom

  • welkom op henry's karper site hier kan van alles vinden over karpers

karper van de week

  • we doen hier ook aan een karper van de week dus als je ook mee wil doen stuur dan de foto van je karper en hoe zwaar die weegt naar karper-run@hotmail.com groetjes henry's karper site

gasten states


liyrfhudfagjqdbui;gjqberjgqerbgwiefhjbgkndfbgjhkasdbgfmnasfdvu; Copyright 2002-2018